25 Şubat 2015 Çarşamba

Bilinmeyen numaralardan korunmak için 6 cep telefonu uygulaması

Bilinmeyen numara. Akılllı telefonunuzda bugün ikinci kez gördüğünüz bir uyarı. Telefon titreşimde, ama bu uyarıyı son kez görmeyeceğinizden de eminsiniz. ''Aman, gereksiz bir telefon'' diyorsunuz. Peki ya değilse, ya gerçekten çok önemli ve acilse. Hiç merak etmiyor musunuz?



Bilinmeyen numara çağrılarının büyük bölümü pazarlama şirketlerinden geliyor. Aramalarını istemediğiniz şirketlerden; belki de hiç ilgilenmediğiniz konularda.
Ama öte yandan da, telefon rehberinizde kayıtlı olmayan bir numara da olabilir bu. Bu ihtimali dikkate alarak yanıt verirsiniz muhtemelen, sonra da arayan pazarlama şirketi çıkar.
Buna maruz kalmamak için bilinmeyen numaraları tespit eden akıllı telefon uygulamalarını cihazınıza yükleyebilirsiniz. Sizin için bu uygulamalardan altısını inceledik.

 TrapCall
Bu uygulama hem Apple hem de Android işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Teltech tarafından üretilmiş. Şirketin merkezi ABD'de New Jersey eyaletinde. Cihazına indirirken ücret ödemiyorsunuz. Ama 'arayan numarayı tespit etme' hizmetinden yararlanmanın maliyeti ayda 5 dolar civarında. Telefonunuz bilinmeyen bir numarayla çaldığında kapat tuşuna iki kez bastığınızda reddediliyor. Uygulama derhal size arayan numarayı gösteren bir mesaj gönderiyor. Numaranın kullanıldığı adres de sistemin içindeyse size gönderiliyor. Ayrıca istemediğiniz numaralardan oluşan bir 'kara liste'yi engellemenize olanak sağlıyor. Yazılımın tanıtımında konuşan şirketin yönetim kurulu başkanı Meir Cohen, ''Casuslar ya da teknoloji fanatikleri için tasarlanmadı bu uygulama'' görüşünü dile getiren şirketin yönetim kurulu başkanı Meir Cohen, ''Bilinmeyen numaralar tarafından aranmaktan nefret eder herkes. Hepimiz arayanın kimliğini ve kabul ya da reddetme seçeneğimizin olduğunu bilmek isteriz'' diyor.

TrueCaller

Bu uygulamanın yaratıcısı olan İsveç şirketi True Software Scandinavia AB, dünya genelinde 85 milyon kullanıcısı olduğunu söylüyor. Android, iOS, Blackberry ve Windows işletim sistemleri uygulamaları ücretsiz indirebiliyor. Yazılım internet sitesi aracılığıyla da kullanılabiliyor. Geçmişte tespit edilmiş milyonlarca telefon numarası taranarak işleyen bir sistem. Uygulama, bu numaraları tespit ettikten sonra, istenmeyen aramaları önlemek için engelleme fonksiyonunu devreye sokuyor. Uygulamanın internet sitesi, arayan numaraya ilişkin fotograf ve yorumları da içeren ek bilgileri de kullanıcıların hizmetine sunuyor.
Contactive

Bu ücretsiz uygulama, Klink adlı şirketin kurucusu olan İspanyol Iñaki Berenguer'in fikri, 2013'te tasarlanmış. Berenguer, yakınlarda İngiliz şirketi Thinkingphones'u da satın almıştı. 600 milyon telefon numarasından oluşan bir veri tabanı olduğunu savunan uygulamanın tasarımcılarına göre, Contactive, bilinmeyen numarayı tanımlayabilmek için Facebook, Twitter, LinkedIn ve WhatsApp gibi sosyal paylaşım ağlarını da tarayabiliyor. Uygulama üstelik bu tarama işlemini bir kaç saniye içinde tamamlıyor.
Track Caller Location
ABD ve İngiltere'de büroları bulunan Smartlogic'in üretimi olan uygulama Ekim'den bu yana kullanımda ve ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulamayı kullanmak için internete bağlı olmanız gerekmiyor. Önceki uygulamalardaki fonskiyonlara ek olarak Track Caller Location'la GSM bağlantınızın olması yeterli. Dolayısıyla, diğerlerinden daha yaygın kullanılma olanağı var uygulamanın.

Whoscall
Bu uygulama da, bir kaç saniye içinde dev bir veri tabanını araştırabiliyor. Tayvan merkezli şirket olan Gogolook, 20 milyon telefon görüşmesini filtreleyebildiğini ve 500 binden fazla 'dürüst olmayan' ya da 'başağrısı' olarak görülebilecek telefon aramasını tespit ettiğini söylüyor. Contactive gibi, 600 milyon numaradan oluşan bir veri tabanını eşleştirerek arayanın kimliğini tespit etmeye çalışıyor. İstenmeyen numara tespit edildiğinde de kullanıcı söz konusu arayanın telefon ya da mesajla ulaşma yollarını engelleyebiliyor.

Whos Calling?

Tasarımcısı BadAix olan uygulama Whoscall'a benzer bir yazılım. İki yazılım arasındaki fark ise, Whos Calling'in WhatsApp metinlerinin gerçek ismini vermemiş olsa da göndericisini de tespit edebilmesi. Uygulama ayrıca Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinden gelen mesajları saptayabiliyor. Telefon rehberinizi esas alarak bir 'kara liste' oluşturmanıza olanak sağlıyor uygulama.

Kaynak: hur riyet

F ve Q'dan sonra sıra E Klavye'de!

F ve Q'dan sonra sıra E Klavye'de!

Boğaziçi Üniversitesi Türkçeye uygun ergonomik ve optimal bir klavye geliştirdi: E Klavye. On parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak hazırlanan klavye, hızlı yazım performansının yanı sıra sağlık ve konfor açısından da kullanıcılara avantaj sağlayacak.

Boğaziçi Üniversitesinde Türk diline özel, ergonomik ve performans artırıcı yeni bir klavye geliştirildi. Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu’nun liderliğinde yaklaşık üç yıldır yürütülen bilimsel araştırmalar sonucu geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen klavye geliştirme projesinde patent alma aşamasına gelindi.

Projenin çıkış noktasının klavye üzerindeki harflerin ergonomik yerleşimini araştırmak olduğunu aktaran Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu belirtti. Ekşioğlu, harflerin parmak kapasite ve hareketlerine göre en uygun dağılımının yazım performansını artırdığı gibi; aynı zamanda sağlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım sağladığını belirtti.

Mahmut Ekşioğlu, klavyede harf yerleşim düzeninin optimal olmaması durumunda kullanıcının yazım performansı açısından sorun yaşayabileceği gibi, aynı zamanda özellikle el ve bileklerde karpal tünel sendromu, tenosinovit gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları riski ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekerek “ Bu hastalıklara maruz kalan kişiler hem çalışamaz duruma gelir ve hem de ızdırap çekerler. Bu da ülke ekonomisi ve yaşam kalitesi açısından önemlidir” dedi.

Proje kapsamında, farklı yaş gruplarından yetişkinlerle yürütülen araştırmalar sırasında, ergonomik ölçütlerin deneysel çalışmalarla belirlendiğini anlatan Ekşioğlu, laboratuvar deneyleri ile her parmağın tek tek tuş basım hızının bulunarak hız kapasitelerinin tespit edildiğini belirtti. Ekşioğlu şöyle devam etti: ‘’Parmakların ikili kombinasyonları ile ilgili deneyde ise iki tuşa ardı ardına basmak için geçen ortalama süreleri ölçtük. Ayrıca, Türkçedeki harf ve harf çiftlerinin ardışık kullanım sıklıklarını belirledik. Bu verileri geliştirdiğimiz optimizasyon modelimizde girdi olarak kullandık. Modelin çözümü ile elde ettiğimiz 152 klavye yerleşiminden en iyi üç aday klavye yerleşimini, ikisi deneysel, üç ayrı doğrulama testine tabi tuttuk ve F ve Q klavyelerle performans ve sağlık ölçütü açısından karşılaştırdık. Bu testlerden birinde sensörlerle donanmış bir çift ´hareket yakalayıcı veri eldiveni´ kullandık ve tendon hareket mesafelerini ölçtük. E klavye, tipik bir Türkçe metni, F ve Q klavyeden önemli derecede daha az tendon hareketi ile yazmayı sağladı.  Tendon hareket miktarı fazlalığının el-bilek kas iskelet hastalıkları için bir risk teşkil ettiği bilinmektedir. E klavye, optimizasyon sonuçları ve Dvorak klavye tasarım ilkelerine göre karşılaştırma, tendon hareket deneyi ve yazım hızı deneylerinde F ve Q klavyeden daha başarılı bulundu.’’

Birçok dünya dili için ergonomik ve optimal klavye yerleşimleri oluşturma çabalarının yıllardan beri araştırmacılar tarafından yürütülmekte olduğunu belirten Ekşioğlu, günümüze kadar geliştirilen klavyelerin hiçbirinde ergonomik ölçütlerin deneysel verilere dayanmadığını ifade etti.

‘’Türkçe için biz bunu başarmış durumdayız. Büyük bir özgüvenle söyleyebilirim ki, E klavye, dünyada hem deneye ve hem de matematiğe dayanan ve aynı zamanda doğrulama testleri yapılmış ilk ve tek bilimsel klavyedir. Biz ülkemiz için E klavyeyi geliştirmekle kalmadık, dünyaya da ergonomik ve optimal klavyeler geliştirme yöntemimizi hediye ediyoruz. Bizim yöntemimizi kullanarak diğer birçok dünya dili için ergonomik ve optimal klavyeler kolayca geliştirilebilecektir’’ diyen Mahmut Ekşioğlu, Türkçe için geliştirilen ilk klavye olan F Klavye’nin, 1950´lerin Türkçesine ve şartlarına göre geliştirilmiş olduğunu ve Q klavyeye göre daha başarılı bir klavye olduğunu da belirtti.

F Klavye’nin geliştirilmesinde kullanılan bilimsel yöntemin ne olduğuna dair literatürde hiç bir veriye rastlamadıklarını sözlerine ekleyen Ekşioğlu, ‘’1950´ler ergonomi ve optimizasyon tekniklerinin Avrupa ve ABD´de uygulanmaya konduğu başlangıç dönemleriydi. Ayrıca, F Klavye’yi oluşturmada kullanılan Türkçe harf sıklıkları, Türkçe Ulusal Derlemi’ne göre değil; 1950´lerin TDK sözlüğüne göre tespit edilmiş ve harf çiftlerinin sıklıkları kullanılmamış. Yazım yükü parmaklara kapasitelerince dağıtılmamakta ve işaret parmaklarına aşırı yüklenilmektedir. Sonuç olarak, F Klavye, Dvorak klavye yerleşim ilkelerinin kısmen uygulanması ve deneme-yanılma yoluyla oluşturulmuş bir klavye görünümündedir’’ tespitini dile getirdi.
Kaynak: hur riyet

Hacker'lar Google'ın Vietnam sayfasını çökertti

Hacker'lar Google'ı çökertti

Sony'e yaptığı siber saldırılarla bir süre önce adını sıkça duyduğumuz Lizard Squad isimli hacker grubu, şimdi de Google'ın Vietnam web sitesini çökertti.

Şu an erişilebilir durumda olan google.com.vn'nin çökmesi, birçok kullanıcıyı kızdırdı. Saldırıyı Twitter hesaplarından birinde duyuran hacker grubu Lizard Squad, Google'a neden saldırdığı konusunda herhangi bir ipucu vermedi. "DNS zehirleme" yöntemiyle gerçekleştirilen saldırı, sitenin kısa bir süre devre dışı kalmasına neden oldu. Bu süre içinde sayfayı açanlar, yukarıda gördüğünüz sayfayla karşılaştılar.

DAHA ÖNCE SONY'NİN BAŞINI AĞRITTI
Lizard Squad, geçtiğimiz sene PlayStation Network ve Xbox Live'i hack'lemiş, saldırıların Noel sırasında gerçekleşmesi, tatilini oyun oynayarak geçirmek isteyen kullanıcıları çileden çıkarmıştı. Bu yaşananlar ise grup hakkında son duyduklarımız olmayacak gibi görünüyor.
Kaynak: hur riyet

GTA V 14 Nisan'da geliyor

GTA V 14 Nisan'da geliyor


Çıktı çıkacak diye beklerken bilgisayarlara gelmesi dört gözle beklenen video oyunu GTA V'in çıkış tarihi yine ertelendi. 24 Mart olan tarih 14 Nisan'a kaydırıldı.

Geçtiğimiz yıllarda PS3 ve Xbox 360 için çıkan GTA 5, daha sonra yeni nesil konsollara yani PS4 ve Xbox One için çıkmıştı. İlk çıkışından bu yana PC oyuncularının beklediği GTA 5, artık sayısını bilemediğimiz bir erteleme daha aldı.
Rockstar Games, yaptığı resmi açıklamayla beraber GTA 5'in çıkış tarihini 20 gün ileri bir tarihe aldığını duyurdu. Yani oyun 24 Mart yerine 14 Nisan'da çıkacak.

Bu arada Rockstar, oyunun minimum ve önerilen sistem gereksinimlerini de paylaştı;
Minimum spesifikasyonlar:
İşletim sistemi: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2* (*Vista'da Nvidia kart öneriliyor)
İşlemci: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 işlemci) / AMD Phenom 9850 dört çekirdekli işlemci (4 işlemci) @ 2.5GHz
Bellek: 4GB
Grafik kartı: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11)
Ses kartı: %100 DirectX 10 uyumlu
HDD alanı: 65GB
DVD sürücüsü
Önerilen spesifikasyonlar:

İşletim sistemi: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1
İşlemci: Intel Core i5 3470 @ 3.2GHZ (4 işlemci) / AMD X8 FX-8350 @ 4GHZ (8 işlemci)
Bellek: 8GB
Grafik kartı: NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD7870 2GB
Ses kartı: %100 DirectX 10 uyumlu
HDD alanı: 65GB
DVD sürücüsü

Kaynak: hur rriyet