10 Şubat 2015 Salı

Özel hayatımız gizliliğini kaybettimi

F-Secure Labs’in yaptığı araştırmaya nezdinde teknolojiyi kullanırken, sadece suçlular ve istihbarat örgütlerinin yakın takibi altında olmuyorsunuz. Tahmin edilenden daha fazla, kişi sizi takip ediyor.







F-Secure Labs’a göre, dünyadaki en popüler 100 URL’nin sadece yüzde 15’i kullanıcılar tarafından erişiliyor. Geri kalan yüzde 85lik kısım, sizin ziyaret ettiğiniz siteleri takip eden üçüncü parti yazılımlar tarafından takip ediliyor. En önemli olarak betimleneni, bu üçüncü parti sitelerin büyük çoğunluğu sizi takip ederken, alışkanlıklarınız ve ziyaret ettiğiniz siteler hakkında profilinizi oluşturuyor. Farkında olunmasa bile bu takipçi sitelerini hergün milyonlarca kişi kullanıyor. Sizin hakkınızda toplanan bilgilerden ise, reklamcılık ve pazarlama sektöründe faydalanılıyor.
Kendinizi korumak adına ise, F-Secure’in özel hayatı korumak amacıyla geliştirdiği çözümü Freedome, dünya çapındaki milyonlarca akılı telefon, tablet ve masaüstü bilgisayarı tek tuşla koruma olanağı sunabiliyor. Freedome bu bağlamda, dünya çapında 900 milyon yasadışı takip isteğini engelledi. Freedome ’un Windows sürümü, tek üyelikle kullanıcılara, kendilerini yasadışı takip sistemlerine, hackerlara ve istihbarat örgütlerine karşı hem bilgisayarda hem de mobil cihazda korunma imkanı tanıyor.
Windows için Freedome sürümü, kullanıcıların arama motorlarında yaptığı işlemlerin takip edilmesini engelleyen bir Gizli Arama özelliği de sunuyor. Gizli Arama özelliği ile, yapılan aramalar ve kullanılan kelimeler arama motoruna anonim olarak ulaştırılıyor. Freedome gerçek IP adresini gizleyerek sürekli anonim kalınmasını sağlıyor.
F-Secure Tüketici Güvenliği Başkan Yardımcısı Samu Konttinen konuyla ilgili şöyle konuştu: “F-Secure, arama motorlarının gücünü özel hayata saygı ile birleştiriyor. Böylece özel bilgileriniz güvende kalıyor. Ailenizin bile tüm arama geçmişinizi öğrenmesini istemiyorsunuzdur. Peki, bu bilgiyi niye başkalarına sunasınız ki?”
Mahremiyet geri isteniyor
Edward Snowden’in, NSA ve istihbarat örgütlerini deşifre ettiği Snowden Devrimi’nden beri, kullanıcıların İnternet’e bağlı cihazlarında hangi tür bilgileri bulundurdukları hakkında daha bilinçli olmaya başladığı belirtiliyor.
Pew Araştırma Merkezi’nin İnternet Projesi’ne katılan yetişkinlerin yüzde 91’i, tüketicilerin kişisel bilgilerin şirketler tarafından toplanış biçimlerine karşı kontrollerini kaybettiğini düşünürken, bu kişiler, ilgili soruya “katılıyorum ya da “kesinlikle katılıyorum” cevabını veriyor.
Konttinen konuyla ilgili; “Kullanıcılara ait bilgileri depolayan üçüncü parti firmalar, bu verileri kişilerin davranışlarını tanımlamak için kullanmaya devam edecekler, döngü yeni yöntemler keşfedilene kadar sürecek. “F-Secure Freedome, kullanıcılara kendi özel verileri üzerinde tekrar kontrol sağlama hakkı sunuyor.Günümüzde, mahremiyet bir lüks haline geldi, biz ise bunu herkesin ulaşabileceği bir şey yapmak istiyoruz” dedi.
Kötü uygulamaların karşısındaki program
Verileri şifreleyen sistem halka açık bağlantı noktalarında da güvenli kurulum sağlayabiliyor. Bunun sonucunda verileriniz başkalarının eline geçmiyor. Android için geliştirilen uygulama Freedome ‘un güçlü bağlantı özellikleriyle, bulut bazlı tasarımı sistemiyle çevrimiçi gizlilik ve sitelerde gezinti olanağı sunuyor. App Security özelliği, uygulamaların cihazınızdan çalmaya çalıştığı özel verileri ve bilgileri engelliyor. Böylece firmalar bilgilerinizi yasadışı yollarla kullanamıyor.
Konttinen konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi “Kötü uygulamalar bir kez yüklendikten sonra, gizlice arka planda fark edilmeyen, GPS verilerinizi takip eden, sesinizi ve ortamın videolarını kaydeden ve hatta banka bilgilerinizi çalan başka programlar yüklüyor. Yeni, Uygulama Güvenliği özelliği, bu tarz saldırılardan ve arka planda yüklenen zararlı yazılımlardan tüketiciyi koruyor.”

Kaynak: btnet

Hiç yorum yok: